top of page
Search
  • Writer's pictureCPRC

Završen prvi dvodnevni trening „Uspješna primjena policijskog upozorenja“

Dana 31. maja i 01. juna 2018. godine u hotelu „Lavina“ na Jahorini, održan je napredni dvodnevni trening na temu „Uspješna primjena policijskog upozorenja“. Učesnici ove aktivnosti bili su policijski službenici sa područja Kantona Sarajevo i grada Istočno Sarajevo, certificirani za rad sa maloljetnicima.


Voditelji treninga bili su sudija Osnovnog suda u Banja Luci, Dragan Uletilović i prof. dr. Elmedin Muratbegović sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.


Istaknuto je da odgojne preporuke predstavljaju najblaži zakonski instrument reagovanja na maloljetne izvršioce krivičnih djela. Primarni značaj kriminalno-političkog djelovanja na kriminalitet maloljetnika trebaju imati vansudski oblici intervencija, a posebno odgojne preporuke. Ovakav pristup problemu maloljetničkog kriminaliteta predstavlja alternativu krivičnom gonjenju i krivičnom postupku uopšte. Odgojne preporuke istovremeno predstavljaju najblaži oblik formalne reakcije na izvršeno krivično djelo od strane maloljetnih izvršilaca, predstavljaju istovremeno i instrument zaštite prava maloljetnika, koje su u odnosu na ostale sankcije za maloljetne prestupnike propisane krivičnim zakonima, značajno povoljnije i blaže sredstvo. Ukoliko se odgojne preporuke ne primjenjuju, i ako za to postoje formalni uslovi domaćeg i međunarodnog prava, tada se može zaključiti da su značajno narušena prava maloljetnika.


Policijski službenici su aktivno učestvovali u ovom treningu i iznijeli su svoje probleme sa kojima se susreću a koji predstavljaju prepreku za izricanje alternativnih mjera.


Osnovni cilj i zadatak ovog naprednog dvodnevnog treninga je otklanjanje smetnji i nedoumica sa kojima se susreću policijski službenici prilikom izricanja policijskog upozorenja kao i da se podrže I stimulišu ovlaštena službena lica na izricanje mjere “Policijsko upozorenje”


Treninzi se provode u okviru projekta „Pravda za svako dijete“, podržanog od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, Vlade Švicarske i UNICEF-a, a u saradnji sa nadležnim ministarstvima, institucijama i agencijama, kao i organizacijama civilnog društva.




bottom of page