top of page
Search
  • Writer's picturePredrag Puharic

Bosna i Hercegovina dobila prvu sveobuhvatnu analizu procesuiranja trgovine ljudima

Izvještaj pod naslovom „Istraživanje sudske prakse procesuiranja trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini (2003-2021)“ prezentiran je u Sarajevu. Navedeni Izvještaj nastao je u okviru projekta koji provodi Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC), u okviru granta finansiranog od Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE. Projekt je realiziran u saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) i Uredom državnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne migracije Ministarstva sigurnosti BiH.


U okviru projekta izvršena je analiza ukupno 104 pravosnažno okončana predmeta pred nadležnim sudovima u BiH, u kojima je oštećeno 319 žrtava ovih krivičnih djela i sankcionirano ukupno 148 učinitelja krivičnih djela trgovine ljudima i srodnih krivičnih djela. Autori navedenog izvještaja su prof. dr. sc. Eldan Mujanović, prof. dr. sc. Darko Datzer, Hilmo Vučinić, sudija Apelacionog odjeljenja Suda BiH i prof. dr. sc. Milijana Buha.

Tokom prezentacije izvještaja, zamjenica šefa Misije u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH Deborah Mennuti se zahvalila Sekretarijatu VSTV-a BiH za podršku koju je dao u sakupljanju arhiviranih sudskih dokumenata. „Trgovina ljudima predstavlja jednu od najvećih svjetskih zločinačkih industrija koja više od dvadeset pet miliona ljudi pretvara u robove i pogađa najranjivije kategorije društva.“, rekla je gđa Mennuti i naglasila: „Bosna i Hercegovina nije izuzetak. U posljednje dvije godine BiH je poboljšala svoje kapaciteta za otkrivanje kriminalaca koji se bave trgovinom ljudima i za pomoć žrtvama iste. Postignuća BiH su za svaku pohvalu, ali ovaj posao se mora nastaviti, ne samo da bi se zaštitile žrtve trgovine ljudima i procesuirala krivična djela povezana sa trgovinom ljudima, nego i da BiH ne bi pala na nivo niže u navedenom godišnjem Izvještaju. U tom slučaju, Vlada SAD bi odmah zaustavila svu tehničku pomoć, pomoć u obuci ili izgradnji kapaciteta za BiH.“.


Predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija istakao je da je uspješnom implementacijom ovog istraživanja VSTV BiH implementiralo jednu od svojih obaveza iz Akcionog plana za provođenje Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH. „Uvjeren sam da ćemo u narednom periodu kroz partnerstvo sa prisutnim predstavnicima Ambasade, Ministarstva sigurnosti BiH i organizacijama civilnog društva nastaviti sa ispunjavanjem naših obaveza u ovom području. Svjesni smo da je krivično gonjenje i efikasno procesuiranje svih slučajeva trgovine ljudima jedan od prioriteta koji se stavljaju pred institucije BiH i želim poručiti da će VSTV BiH dati svoj puni doprinos u okviru vlastitih nadležnosti da se taj segment borbe protiv trgovine ljudima odvija na najvećem mogućem nivou.“.


U ime Ministarstva sigurnosti BiH učesnicima se obratio državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne migracije g. Samir Rizvo, koji je rekao: „Trgovina ljudima kompleksan je i višeslojan problem jer je često organizovan i prekograničan. Vrlo ozbiljan zdravstveni, kulturološki problem i ozbiljno kršenje ljudskih prava, koji je pod posebnom pažnjom međunarodnih monitoringa i mehanizama. Ovaj problem konstantno mijenja načine, sredstva i svrhe koje se koriste za trgovinu ljudima i zato je važno vršiti stalna istraživanja, kako bismo mogli prilagoditi djelovanje, posebno sudske prakse.“


Voditelj istraživanja prof.dr.sc. Eldan Mujanović je izlažući ključne nalaze Izvještaja rekao: „Nakon sveobuhvatne analize kompletne sudske prakse u BiH, koja se počela razvijati nakon 2003. godine kada je u BiH inkriminirana trgovina ljudima, kao vrlo specifično krivično djelo, dato je 19 preporuka koje se odnose kako na pravosudnu zajednicu tako i druge državne organe koji imaju svoju ulogu u efikasnijem procesuiranju ovih djela i što je naročito važno boljoj zaštiti žrtava ovih oblika kriminala, gdje se često radi o ranjivim kategorijama, nerijetko i djeci...„


Navedeno istraživanje sastavni je dio napora koji se na strateškom nivou provode u BiH u cilju suprotstavljanja trgovini ljudima. Krajnji korisnici projekta, kojima rezultati istraživanja mogu pomoći za unapređenje vlastitih kapaciteta i efikasnije procesuiranje trgovine ljudima su nadležni sudovi i tužilaštva u BiH, kao i Centri za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

bottom of page