top of page
Search
  • Writer's pictureCPRC

Ulazak stranih državljana u BiH i odbijanje ulaska

Ministarstvo sigurnosti BiH i CPRC su uspješno realizirali obuku "Ulazak stranih državljana u BiH i razlozi za odbijanje ulaska" 22. novembra 2018. godine, u Sarajevu. Obrađeni aspekti su pravna rješenja iz Zakona o strancima i Zakona o azilu o procedurama ulaska, a odnose se na ulazak stranih državljana u BiH, razlozima za odbijanje ulaska u BiH i načinu izricanja odbijanja ulaska. Pomenuta zakonska regulativa je urađena u skladu sa evropskim standardima.

Zaključeno je da je bitno raditi na povećanju svijesti policijskih službenika s ciljem vršenja što kvalitetnijih graničnih provjera stranaca, koristiti maksimalno specijalističku opremu i podatke iz što više izvora. Dogovoreni su daljnji koraci kada je u pitanju saradnja Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima i Ministarstva sigurnosti BiH, naročito u pogledu bolje koordinacije i komunikacije u smislu kvalitetnije razmjene operativnih podataka što će omoguciti lakše praćenje svih relevantnih informacija.

Navedena obuka je realizirana u okviru projekta "Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u BiH", koji podržava Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini




bottom of page