top of page
Search
  • Writer's pictureCPRC

Trening trenera za tim podrške i tehnički tim za superviziju

U okviru realizacije projekta „Pravda za svako dijete“ koji provodi CPRC, a koji je podržan od strane UNICEF-a, u hotelu „Ibis Styles“ u Sarajevu, održan je trening trenera za tim podrške i tehnički tim za superviziju. Predavači na ovoj aktivnosti bili su prof.dr. Elmedin Muratbegović, u čijoj su prezentaciji sadržane smjernice provođenja Programa sekundarne prevencije neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštite učenika u osnovnim školama Kantona Sarajevo, prim.dr. Goran Čerkez kao i članice tehničkog tima za superviziju, Lejla Osmanagić i Elma Omersoftić. Goran Čerkez je dao osvrt na ovaj Program i pojmove koji se u sklopu ovog Programa pominju, sa stajališta stručnjaka u oblasti mentalnog zdravlja. Također, u toku ove aktivnosti, se govorilo o jačanju multisektorske saradnje institucija obuhvaćenih ovim Programom. Elma Omersoftić i Lejla Osmanagić, iz tehničkog tima za superviziju, su u svojim izlaganjima detaljno obrazložile način izrade Individualnog plana podrške (IPP) i Individualnog plana brige (IPB).

Cilj ovog treninga je dodatno unaprijediti znanja i vještine tehničkog tima za superviziju i tima podrške u školama, kako bi se Program sekundarne prevencije neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštite djece u osnovnim školama Kantona Sarajevo što bolje prezentovao i implementirao.


Program sekundarne prevencije neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštite učenika u osnovnim školama Kantona Sarajevo je prvi praktični materijal kojim se na sistemski način podržava standardizacija u percipiranju neprihvatljivih ponašanja djece i pružanja stručne podrške djeci, te predstavlja sistemsku pomoć profesionalcima u dodatnom razvijanju alata i aktivnosti koje imaju za cilj još bolju zaštitu dobrobiti učenika u osnovnim školama Kantona Sarajevo.


Aktivnost je provedena u okviru projekta Pravda za svako dijete, podržanog od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, Vlade Švicarske i UNICEF-a, a u saradnji sa nadležnim ministarstvima, institucijama i agencijama, kao i organizacijama civilnog društva.




bottom of page