top of page
Search
  • Writer's pictureCPRC

Nezaštićeno dijete je potencijalno nefunkcionalan čovjek, potencijalni napadač, ali i hronična žrtva

Na dvodnevnoj radionici održanoj u Neumu prof. dr. Elmedin Muratbegović novinarima je prezentirao "Smjernice za postupanje u slučaju nasilja nad djecom u BiH". Doktor Muratbegović je govorio o nasilju nad djecom u BiH i kako ga prepoznati, prevenirati i reagirati u takvim slučajevima.


"Različiti oblici zlostavljanja i zanemarivanja djece često se javljaju udruženi i imaju dugotrajno djelovanje na fizički i psihički razvoj djece. Danas nezaštićeno dijete sutra je potencijalno nefunkcionalan čovjek, odnosno potencijalni napadač ali i hronična žrtva", rekao je doktor Muratbegović.


Na pitanje koliki problem, uz slučajeve nasilja nad djecom, predstavlja njegova percepcija okoline, koliko su nam neki slučajevi nasilja postali ‘normalni’, Muratbegović je rekao da je nasilje u svakodnevnom životu u BIH nažalost već dvadesetak godina veliki problem.


"Očekujemo od djece nešto što mi sami ne radimo. Djeca imitiraju odrasle i onda je apsurdno očekivati da se stvari mijenjaju preko noći. Tako i nasilje u porodici, nasilje nad djecom i druge pošasti su u većini slučajeva osuđene na neprijavljivanje, jer je to 'privatna stvar komšija'. Možda je došlo vrijeme da se to promijeni", smatra doktor i napominje da rana detekcija nasilja nad djecom ima višestruki značaj.

Činjenica je da okolina u BiH koja fizičko kažnjavanje nerijetko smatra opravdanim, kad su teži oblici nasilja u pitanju ne dvoji da je to loše, ali se ipak rijetko odlučuju na prijavljivanje zataškavajući takve slučajeve između ostalog i kako bi zaštitili ‘ugled mahale’. Doktor Elmedin Muratbegović je rekao da problem nasilja nad djecom u BiH ima i svog najvećeg protivnika. To je "tabu" i linija "manjeg otpora", te da pažnja treba biti usmjerena u pravcu zagovaranja koncepta ohrabrivanja lokalnih zajednica da prijavljuju ovakve slučajeve.


Kompletan intervju možete pročitati ovdje. (preuzeto sa www.klix.ba)



bottom of page