top of page
Search
  • Writer's pictureCPRC

Javno predstavljanje projekta „Pravda za svako dijete“ u realizaciji CPRC-a

U Sarajevu, u hotelu „Sarajevo“, 22. septembra 2015. godine, sa početkom u 11 časova, Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC) organizovao je javno predstavljanje projekta „Pravda za svako dijete“, kojeg realizuje uz podršku UNICEF-a, Švicarske ambasade i Švicarske konfederacije i Švedske ambasade.


Uvodnu riječ na javnom predstavljanju projekta imao je g. Palo Marchi, voditelj UNICEF-ovog Odjela za zaštitu djece. G. Marchi je istakao osnovne ciljeve projekta, ukazujući na njihov značaj u smislu zaštite djece izvršilaca krivičnih djela, djece žrtava i djece koji se pojavljuju kao svjedoci krivičnih djela.


Voditelj projekta „Pravda za svako dijete“, prof. dr Elmedin Muratbegović, prezentovao je najvažnije aktivnosti koje je CPRC do sada implementirao u okviru projekta. Formiranje radnih timova profesionalaca iz oblasti dječije zaštite u Kantonu Sarajevo i Gradu Istočno Sarajevo, izrada akcionih planova i podrška u njihovoj implementaciji, samo su neki od danas pomenutih.


Koordinator Radnog tima Grada Istočno Sarajevo za učešće u projektu „Pravda za svako dijete“, g-đa Nadežda Anteljević, predstavila je dosadašnje aktivnosti ovog radnog tima. Sa druge strane, aktivnosti Radnog tima za prevenciju maloljetničkog prestupništva i rada sa maloljetnicima u sukobu sa zakonom u Kantonu Sarajevu, predstavio je Predsjedavajući tima g. Mesud Peljto.


CPRC svoj rad zasniva na činjenicama. Naučno istraživanje o samoprijavljenoj delinkvenciji (ISRD-3) jedan je od mnogih pokazatelja. Ciljeve istraživanja i njegov društveni i naučni značaj predstavio je prof. dr Almir Maljević, direktor CPRC-a i glavni istraživač u Studiji ISRD-3 u Bosni i Hercegovini.


Predrag Puharić, je predstavio internet stranicu „Pravda za svako dijete“ (www.j4c.ba). Pored toga što sadrži informacije o aktivnostima koje UNICEF i partneri provode na polju prevencije maloljetničkog prestupništva i jačanja maloljetničkog pravosuđa u Bosni i Hercegovini, ova stranica ima svoju specijalnu namjenu. Ona služi kao izvor informacija (resursni centar) za djecu, roditelje, članove zajednice kao i za profesionalce koji rade u oblasti dječije zaštite.


Prisutni na javnoj prezentaciji - predstavnici pravosudnih institucija i policije, predstavnici organa starateljstva i obrazovnih ustanova, predstavnici drugih službi dječije zaštite, predstavnici medija, studenti – postavljali su pitanja i učestvovali u otvorenoj diskusiji.


Коментарі


bottom of page