top of page
Search
  • Writer's pictureCPRC

ISRD3 BIH – International Self-Report Delinquency Study – Bosnia and Herzegovina



CPRC, uz finansijsku podršku Jacobs Fondacije iz Švicarske, u BiH provodi istraživanje ISRD3 BIH – International Self-Report Delinquency Study – Bosnia and Herzegovina. Ova studija je dio najznačajnijeg i najsveobuhvatnije međunarodnog komparativnog istraživanja delinkventnog ponašanja maloljetnika u svijetu, kao i faktora koji su sa takvim ponašanjem povezani. Po završetku projekta (kraj 2014 godine), CPRC će biti u mogućnosti:


  • Komparirati rezultate sa rezultatima ne samo zemalja susjeda, već i razvijenih zemalja zapadne Evrope i Amerike. Rezultati će nam ukazati na stanje u našim školama i omogućiti da konsultujemo preventivne programe država u kojima je situacija sa preddelinkvetnim i delinkventnim ponašanjem maloljetnika bolja nego kod nas.

  • Rezultati ovog istraživanja dat će izuzetno važne podatke o preddelinkventnom i delinkventnom ponašanju maloljetnika, a na osnovu kojih će biti moguće redefinirati preventivne programe koji su već u primjeni, odnosno kreirati nove preventivne programe. Na taj način, poboljšaće se sigurnosna situacija u školama, nastava će se odvijati u okolnostima bez sigurnosnih rizika.

  • Također, očekuje se da bi se na ovaj način moglo utjecati i na rano korigovanje ponašanja maloljetnika kako oni ne bi nastavili sa problematičnim ponašanjem u adolescentnom dobu i punoljetstvu.


Za sve dodatne informacije, kontaktirati amaljevic@cprc.ba

bottom of page