top of page
Search
  • aalijagic

Edukacija u OŠ ''Nafija Sarajlić'': Djelatnost škole je prije svega odgojna


U sklopu UNICEF projekta ''Pravda za svako dijete'', koji se realizuje uz podršku vlada Švedske i Švicarske, u januaru su u 81 školi u Kantonu Sarajevo održane edukacije nastavnog osoblja i stručnih službi o ''Programu sekundarne prevencije neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštite učenika u osnovnim školama KS''.


Educirano je nešto više od 3000 nastavnog osoblja i stručnih službi.


Edukacija u OŠ Nafija Sarajlić održana je 22.01.2020., a bilo je prisutno 43 učitelja, nastavnika, te stručna službe škole. Tim za podršku u ovoj školi bile su Sanela Jeina i Meliha Musić Branković, dok je supervizorica bila Sandra Bjelan Guska.


''Parcijalne reforme su se dešavale u posljednjih nekoliko godina, pretežno u sferi obrazovanja, ali ne i u sferi odgoja, zanemarujući činjenicu da je djelatnost osnove škole, prije svega odgojna, kako stoji u Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju. Tu je nažalost došlo do vakuma u kojem se niko nije snalazio, kako nastavnici, tako i roditelji i djeca. Djeca su po nekom nepisanom pravilu iskušavala granice svog vođenja odraslih, koristeći se jednostranim načelima demokratije, a sve nas je to dovodilo do različitih metoda u pristupu odgojnog rada sa djecom, bez jasnih smjernica'', rekla je jedna od članica Tima za podršku.





bottom of page