top of page
Search
  • aalijagic

Edukacija u OŠ Meša Selimović: Ovo je sistemski odgovor


U sklopu UNICEF projekta ''Pravda za svako dijete'', koji se realizuje uz podršku vlada Švedske i Švicarske, u januaru su u 81 školi u Kantonu Sarajevo održane edukacije nastavnog osoblja i stručnih službi o ''Programu sekundarne prevencije neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštite učenika u osnovnim školama KS''


Educirano je nešto više od 3000 nastavnog osoblja i stručnih službi.


Edukacija u OŠ Meša Selimović održana je 20.01.2020., a bilo je prisutno 42 učitelja, nastavnika, te stručna službe škole. Tim za podršku u ovoj školi bile su Jadranka Kapetanović i Marija Vajdec, dok je supervizorica bila Elma Omersoftić.


‘’Program sekundarne prevencije je uspio onog momenta čim je pokrenuo pozitivnu promjenu, multidisciplinarno promatranje problema, odnosno kada je pedagoškim postupcima i terapijskim metodama modificirao ponašanje prema društveno poželjnim modelima. Dosadašnja praksa nam je pokazala da postoje brojni nesporazumi koji se protežu od propuštanja pravovremene zaštite učenika preko djelimičnih ili nestručnih intervencija do situacija u kojima su prisutne međusobne optužbe, dezinformacije, a sve na štetu ranjive populacije. Ovo je sistemski odgovor za prevazilaženje socijalnih, emocionalnih problema, a koji imaju štetan utjecan na učenika u okruženje'', objašnjava jedna od članica Tima za podršku.

bottom of page