top of page
Search
  • aalijagic

CPRC radionica: Kako očuvati mentalno zdravlje djece u kriznom periodu


Nakon perioda online edukacija Centar za istraživanje politika suprotstavljanja kriminalitetu, u utorak 9. juna, organizovao je radionicu u hotelu ''Ibis Styles''.


Tema radionice bila je ''Analiza referalnog sistema u provedbi programa sekundarne prevencije neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštite učenika osnovnih škola u Kantonu Sarajevo'', a govornici su bili Prim.dr. Goran Čerkez, pomoćnih ministra za javno zdravlje, te Mr.sci. Elma Omersoftić, psihologinja u OŠ Edhem Mulabdić.


Na početku radionice, Predrag Puharić je predstavio platformu ''zaDijete.info'', koja će biti namijenjena stručnjacima u razmjeni iskustva, a sve u cilju najboljeg odnosa, pomoći i u najboljem interesu djeteta.


Prim.dr. Goran Čerkez je govorio na temu ''Referalni mehanizam i krizne intervencije'', a s obzirom na to da je bio član kriznog štaba u borbi protiv COVID19, pričao je o prethodnom periodu, iskustvima i izazovima s kojima se susretao. Dr. Čerkez je psihosocijalnu podršku istakao kao ključnu stvar za prevazilaženje poteškoća u periodu krize, a u cilju očuvanja mentalnog zdravlja.


Tema psihologinje Elme Omersoftić bila je ''Primjena Pravilnika o vođenju evidencije o neprihvatljivim oblicima ponašanja i zaštiti učenika i Pravilnika o načinu i obliku provođenja odgojno – obrazovne podrške i stručnog tretmana u doba pandemije i uslovima krize – iskustva, izazovi i prijedlozi''. Omersoftić je prezentirala utiske o online nastavi iz ugla profesionalaca, ali i učesnika. Također, govorila je i o rezultatima ankete o periodu izolacije, koju je uradila na uzorku od 100 djece. Detaljni rezultati i analiza ankete bit će objavljeni u idućim danima.


Učesnici na radionici bili su mentori i supervizori u Programu Sekundarne prevencije neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštite učenika osnovnih škola u Kantonu Sarajevo, pedagozi, kao i predstavnici centara za socijalni rad i centara za mentalno zdravlje.

bottom of page