top of page
Search
  • Writer's pictureCPRC

Analiza referalnog sistema u provedbi programa sekundarne prevencije neprihvatljivih ponašanja

U sklopu ''Programa sekundarne prevencije neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštite učenika u osnovnim školama Kantona Sarajevo'' u četvrtak 21. februara 2020. godine u hotelu Ibis Styles održana je radionica na temu ''Analiza referalnog sistema u provedbi programa sekundarne prevencije neprihvatljivih ponašanja učenika OŠ u KS''.

Pored mentora i supervizora Programa, radionici su prisustvovali i predstavnici Centra za mentalno zdravlje i Centra za socijalni rad.


Na početku radionice profesor Elmedin Muratbegović je održao prezentaciju na temu provođenja referalnog mehanizma – ''Pravilnik o načinu i obliku provođenja odgojno – obrazovne podrške i stručnog tretmana'' i ''Pravilnik o vođenju evidencije o neprihvatljivim oblicima ponašanja i zaštiti učenika'', sa posebnim naglasom na uloge i odgovornosti koje imaju svi uključeni u Program.


Supervizorica u Programu Lejla Osmanagić je održala prezentaciju na temu ''Analiza prednosti i izazova saradnje škola i stručnih službi u lokalnoj zajednici – definisanje mjera za unapređenje''. Nakon prezentacije, učesnici radionice su bili podijeljeni u tri grupe – škola; Centar za socijalni rad; Centar za mentalno zdravlje.

Zajedno su se dogovorili i napravili plan o saradnji škola i lokalnih zajednica, a sve u cilju najboljeg interesa djece.



bottom of page