top of page
Search
  • Writer's pictureCPRC

Interaktivna radionica „Modeli uspješne primjene alternativnih mjera za maloljetne

U cilju realizacije aktivnosti na projektu „Pravda za svako dijete", kojeg Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC) implementira uz podršku UNICEF-a, 28. i 29. maja 2015. godine, realizovana je interaktivna radionica „Modeli uspješne primjene alternativnih mjera za maloljetne izvršioce krivičnih djela“. Ovaj događaj edukativnog karaktera realizovan je zajedno sa profesionalcima iz Banja Luke i Sarajeva koji su učestvovali u izradi i primjeni zakonȃ koji uređuju postupanje sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku u Bosni i Hercegovini. Realizovana radionica bila je namijenjena predstavnicima pravosudnih organa i policije sa područja Kantona Sarajevo i grada Istočno Sarajevo.


Sadržaj radionice ponudio je razmatranje primjene zakonskih odredbi, sa fokusom na primjenu alternativnih mjera u reakciji na maloljetničko prestupništvo. Potaknuti izlaganjima predavača, učesnici radionice su naveli značajan broj nedoumica i izazova za provedbu odnosnih zakonȃ. Tako je diskusija o istaknutim izazovima koji stoje ispred profesionalaca rezultirala konkretnim zaključcima. Jedan dio zaključaka odredio je buduće postupanje profesionalaca i uspostavljanje dobrih praksi, dok je drugi dio zaključaka ukazao na potrebu razmatranja izmjena i dopuna zakonȃ o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku u Bosni i Hercegovini.


Učesnici su ocijenili radionicu vrlo korisnom, te ukazali na potrebu za organizovanjem sličnih radionica u doglednom periodu. U tom pravcu, u drugoj polovini 2015. godine, CPRC će uz podršku UNICEF-a realizovati interaktivnu radionicu za istu ciljnu grupu, proširenu sa predstavnicima organa socijalnog staranja.


bottom of page